-->
Ragasztott fa szerkezetű, trapéz lemez fedesű kocsibealló 04

Előre gyártott típust vagy egyedi tervezésű kocsibeállót válasszunk? 1. rész

Sokszor felmerül a kérdés, hogy az előre gyártott modellek közül válasszunk vagy egyedi tervezésű kocsibeállót érdemes rendelni. Természetesen nincs “jó” válasz, ahány helyzet, annyiféle megoldás lehetséges, de a főbb szempontokat összegyűjtöttük. Abban a döntésben próbálunk segíteni, hogy adott körülményekhez képest melyik a jobb választás.

 

A kocsibeálló mérete: szimpla, dupla vagy extra méretű autóbeálló

Legfontosabb kérdés a méret megfelelő megválasztása. Egy, két (vagy esetleg több) gépjármű tetővel védett parkolását szeretnénk-e megoldani, illetve figyelembe kell azt is venni, hogy ha valamelyik autó esetleg extra magas, vagy a hossza illetve szélessége eltér a szokásos mérettartománytól.

Amennyiben egy átlagos méretű személyautónak szeretnénk egy kocsibeállót, viszonylag könnyű dolgunk van. Az előre gyártott típusok 5m körüli hosszal rendelkeznek, míg a szélességük 2,7m körül alakul. Ez a standard méret egy közepesen kényelmes kiosztást ad. A 2,7m-es szélesség nagyobb mint az áruházi parkolók tipikus 2,5m-es parkolóhelyei, de nem érik el a kényelmesnek mondható 3m-t.

Két autó parkolását dupla kocsibeálló modellekkel lehet megoldani. Ezek jellemzően ugyanúgy 5m hosszúak (mélyek) és 5,4 - 5,5m szélesek. Dupla verzió esetén megválasztható a két személyautó egymáshoz képest hogy parkol (egymás után vagy egymás mellett).

Az egyedileg épített kocsibeállók általában a standard méreteknél nagyobbak, szimpla és dupla beálló esetében is. Ha nagyobb a parkolóhelyek alapterülete, akkor több hely van az ajtók kinyitására és a csomagtartóban való pakoláshoz. A tervezésnél figyelembe tudjuk venni az egyedi igényeket pl. babakocsival, kerekesszékkel is kényelmesen el lehessen férni az autó és a fal vagy kerítés mellett. Plusz igény lehet az is, hogy a kocsibeálló fedése a járda felett folytatódjon és így csapadékosabb időben is szárazon jusson be a család a házba.

 

A kocsibeálló elhelyezkedése: teljesen szabadon álló vagy házhoz kapcsolt kivitel

Az udvar adottságai szerint fontos szempont a környezet is. Figyelembe kell venni, hogy a kocsibeálló csatlakozik-e a házhoz, kerítéshez, vagy egyéb építményhez. Abban az esetben, ha szabad terünk van az autóbeálló elhelyezésére, akkor szabadon álló megoldást építünk és egyaránt választhatunk előregyárott vagy egyedi szerkezetet.

Ha azonban épülethez, kerítéshez kell illeszteni a kocsibeálló szerkezetét, akkor jellemzően az egyedi tervezésű megoldást lehet csak választani. Az egyedi megoldások, dizájnban és szerkezeti felépítésében is jobban illeszthetőek a környezethez. „Szokásos” probléma lehet a helyszínen a falak, vagy a határoló felületei nem pontosan párhuzamosak vagy merőlegesek és így az előregyártott megoldások nem illeszkednek. Ezek a problémák is kiküszöbölhetők egy jó tervezéssel és egyedi építéssel.

 

Anyagválasztás: kocsibeálló szerkezetének anyaga és a színválasztás

Az előregyártott termékek általában fémszerkezetűek: elsősorban alumínium (pl. a XIMAX típusok esetén) vagy alumínium és galvanizált vas elemekkel készül a tartószerkezet. A felületkezelés jellemzően eloxált vagy porszórt gyári festés és adott 4-5 színből lehet választani. Ezek tipikusan a világos szürke, az antracit, a sötét barna, a bronz, a fekete vagy bizonyos típusoknál a hófehér.

Az előregyártott típusok esetén az alumínium szerkezet elegáns vonalvezetésű és esetenként kis „játékos” ívelt felületeket is tartalmaz. A felületvédelem hossztávra szól, tartós: 10 év garanciát ad a gyártó. Azonban, ügyelni kell a véletlen sérülések elkerülésére. Az előre gyártott típusok esetében nehezen (de) javíthatóak a karcolások, „leütött” élek, vagy nagyobb felületi sérülések. Az oszlopok vannak főleg kitéve a veszélynek, de egy kis odafigyeléssel elkerülhető a gond.

Az egyedi tervezésű beállók esetében a szerkezeti megoldásoknál széles a választék. Az anyag lehet alumínium , vas, illetve a kedvencünk a ragasztott fa is. Továbbá, „normál” építési fából is lehet kocsibeállót építeni („ácsolni”) azonban munkatársainkkal sok évvel azelőtt arra a döntésre jutottunk, hogy teljesen elhagyjuk az építési fa anyag használatát és kivezettük a kínálatunkból. Az elsődleges probléma az építési fa limitált tartóképességével van, de gondot jelen a hosszabbtávon jelentkező repedések, csavarodások kezelése is. Magas minőségű, látszó anyagú kivitelre nem tartjuk alkalmasnak.  

Egy ragasztott fa szerkezetű kocsibeálló, nagyon szép megoldás, ami harmonikusan illik a természetes környezetbe szintúgy, mint a modern vonalvezetésű minimál stílusú épületek kiegészítéseként. Ha a fa szerkezetet falazúrral festjük látható marad a fa anyag szerkezete, de választhatunk teljesen fedő festéket is, amellyel bármilyen RAL színre festhetjük a kocsibeálló szerkezetét.

A méretes ragasztott fa tartó elemek robosztusságát ellensúlyozandó, egy új trend is kibontakozóban van hazánkban. Egyre divatosabb az elegáns, világos színválasztás – például fehér vagy bézs – amely légies hatást kölcsönöz a kocsibeállóknak.

Az egyedi vas illetve alumínium szerkezetek zártszelvényekből készülnek. Az alumínium felülete teljesen sima, a zártszelvények éle szép elvágólagos. A vas zártszelvények élei rádiuszosak, valamelyest kerekítettek. A fémvázas szerkezetek felületkezelését porszórással oldjuk meg. A porszórás során a fémre elektrosztatikus szórópisztoly segítségével viszik fel a színezett műanyagpor-alapú festéket, melyet utána kemencében ráégetnek, így képezve védőréteget a fémen, mely hosszútávon tartós megoldás.  

A teljesség igénye mellett a vakolt szerkezetű autóbeálló előnyeit is meg kell említeni. Itt a ház vakolatához igazodás a fő szempont, ami az épített környezet maximális rendezettségét képviseli. Ennél a “tiszta udvar, rendes ház” modellbe illő változatnál a kocsibeállót a ház új részének tekintjük. A vízszintes és függőleges vonalak által bezárt „cube”, azaz kocka dizájnt a modern, letisztult stílus kedvelőinek ajánljuk. A vakolat színe harmonizálhat, vagy teljesen megegyezhet a ház vakolatának színével.

 

 

A cikk folytatását itt olvashatja: Előre gyártott típust vagy egyedi tervezésű kocsibeállót válasszunk? 2. rész 

 

Share this post

Ajánlatkérés

Az alábbi adatok megadásával előzetes ajánlatot kérhet.

Előzetes ajánlat után, helyszíni felmérés alapján véglegesítjük ajánlatunkat. 

Méret
Kérjük, hogy adja meg az autóbeálló hosszát és szélességét méterben.
Kérem mellékeljen egy képet a házról vagy a környezetről, hogy ehhez illeszkedő autóbeállóra tehessünk ajánlatot.
A fájlok mérete legfeljebb 24 MB lehet.
Engedélyezett fájltípusok: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods xml bz2 dmg gz jar rar sit tar zip.